Saturday, 27 October 2012

Suasana baru.

Assalamualaikum.

Sekarang kat rumah tak macam dulu. Ayah dah tidur luar pastu handset ayah dah ikat dengan getah sebab nak lekatkan ubat ayah. Ayah cakap kalau jadi apa-apa kat ayah call je henset ayah pastu letak ubat tuh kat bawah lidah ayah. Huu~ makanan ayah pun dah tak macam dulu. Aku masih kena adapt dengan suasana dulu. Ayah dah tak sentuh makanan bergoreng. Makanan febret ayah semua ayah tolak tepi. Ayah dah serik kot.

Aku pun dah siap gosok tudung ngan baju in case jadi apa-apa lagi kat ayah. Kat rumah pun aku pakai baju yang flexible. Bila-bila masa nak keluar tinggal sarung tudung je.

Jiran-jiran tak tahu pun waktu ayah kena tahan wad. Sebab dah tengahmalam kan nak buat apa pegi kejut jiran-jiran. Ibu cuma call jiran sebelah yang ada kereta je. Mintak tolong hantar pegi hospital yang nak dekat 45 minit jugak dari rumah. Ayah taknak beli kereta sebab fikirkan aku dengan adik-adik. Duit masih nak pakai untuk belajar. Ayah setia je dengan motor NSR dengan Honda Wave dia tu.

Itu je kot aku nak cerita dalam entri kali ni sebab aku taknak blog ni bersawang nanti orang ingat blog ni dah jadi blog using terbiar pulak kan.

Oh, dan lagi, semalam ibu masak daging landak pulak. Untuk Ismi dan kak Dinas yang tanya pasal rasa daging bangau tuh, rasa dia manis-manis je. Hehe. Goreng je sebab bangau kurus tak banyak isi. Sekian.
p/s: Isnin nanti students nak jawab paper English. Mohon doa pembaca! ;D

Tuesday, 23 October 2012

Bermulalah sebuah kehidupan yang eksotik.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah. Semalam selamat lah aku sampai ke kampung halaman. Aku cek jugak handphone dalam hati ‘eh kenapa mak ngan ayah tak miscall tak mesej nih?’. Yala, flight lambat sampai ke destinasi selalunya mesti akan ada beribu mesej atau miscall masuk. HAHA

Sampai-sampai je, tahu la aku kenapa takde miscall. Sebab yang ambil aku kat airport ialah lelaki terhensem abad ini! Ayah! Aku tanya ayah, ayah kenapa tak mesej tak call? Ayah jawab eh nak buat apa, kitorang dah tau Noor nak sampai pukul berapa. Dari jauh sebenarnya aku cari jugak mana ibu dengan adik. Last-last aku nampak ayah! Tengah berdiri dengan tegap dan sasanya dengan senyuman lebar.

Ayah cakap, jantung ayah macam tak best je, cuba dengar. Hamboih! Kat airport tu! HAHA. Aku turutkan jugak permintaan ayah, aku lekap telinga kat dada ayah. Peduli apa orang nampak. Ayah sekarang dah makin manja eh.

Aku tak bagitahu adik aku nak balik. Jadi aku mesej adik cakap jangan tidur dulu nanti akak nak call. Beria adik tunggu pastu bila dia buka pintu tengok ayah bawak beg besar tak semena-mena dia jadi macam baby yang nampak patung warna-warni! ;p adik cakap ‘hah, tadi adik mesej ayah tanya ayah kat mana ayah cakap ayah kat airport!’

Ayahhhhhhh~ Noor nak buat surprise untuk adik la! HAHA

p/s: Lauk tengah hari tadi bangau goreng yang ayah tembak pagi tadi. Bermula lah kehidupan exotic ku. Senang hati! ;)

Saturday, 20 October 2012

2 perkara sepanjang bulan praktikal ini.

Assalamualaikum.

2 perkara yang terjadi sepanjang 4 bulan praktikal.

Satu. Sebenarnya tak banyak yang aku ajar pelajar-pelajar ni. Diorang lagi banyak mengajar aku, seorang guru praktikal. Terima kasih atas segala-galanya.

Dua. Am I so naive? I've been cheated my my best friends twice! Both because of men! Urgh!

Yeah, thank you. Truth will never be hidden.
p/s: Kak Ya, yeah I did cry, tapi air mata kurang. I miss them already. :’(

Wednesday, 17 October 2012

Sibuk dah nak habis praktikal.


Assalamualaikum.

Kawan baik aku cakap, “aku tau kau rasa sunyi dari apa yang kau tulis dalam blog walaupun sekarang kau lagi banyak cakap pasal family, pasal students.”

Aku cakap lah, “bukan aku rasa sendiri. Tapi masa aku heartbroken sangat-sangat dulu aku selalu meluah kat sini, cari kekuatan dengan cara aku sendiri. Jadi takkan lah bila dah okay aku berhenti tulis dalam blog pulak? Kan masih ada yang masih sakit? Lagipun, perasaan tu kalau asyik dilayan itu bukan lagi masalah tapi mengada-ngada nak mintak penampau. Kalau bukan kita yang kuatkan diri sendiri, siapa lagi? Takde siapa yang faham.”

Aku dah sangat tak sabar nak jumpa kau cuti nanti! :D
p/s: Esok students nak buat jamuan sikit. Sebab lusa dah exam. Aku bagi tupperware kecil berisi gula-gula je. Sobsobsob. Takde masa sangat nak buatkan macam-macam dan berkereatif sepenuh jiwa. 

Sunday, 14 October 2012

Dilemma.

Assalamualaikum.

These few days I've realized something.

I don't think I want to be a teacher in the future.

With this PBS which will surely add in the burden and the confusion in school. -_-"

What is it with language and boys? Why is it so hard to attract their attention??

I can’t just focus on one student and neglect the others. I also have syllabus to catch! Oh this new system is killing me!
Will start istikharah from now!

Monday, 8 October 2012

10 days left.

Assalamualaikum.

As practical teacher, the first time I entered the school I was hoping that this practical term will end as soon as possible.

I was actually kind of secretly hoping that I don’t have to do this and this is all just another nightmare and all I have to do is pinch myself and everything will be back to normal with me tea-timing with my family, at home.

But then I realized that the only way for this nightmare to end is to get through it. So I do everything I can to make my practical days as beautiful as I can. As the days passed, I come to realize that the beautiful of practical days is the students itself!

My love for them grows each day. They did sweet things that I thought only happen in television. They make me smile, laugh, and without even realizing it, I think they’ve cured my heart!

I believe that God never make something happen without reasons. Now I know why I have to do my practicum during the 7th semester instead of the 8th. Allah wants to cure my heart by making me realize that there are still important stuffs that need my attention (instead of just cuddle and wrap myself up with blanket, grieving over the past).

The first time I was about to enter 2R, I made lots of excuses. These are excuses I gave their English teacher (whom is my mentor).

“I think you would want to spend time with them before I take the class over for 4 months.”
“I got period cramp; I won’t be able to even stand.”

Then one Friday, I think the teacher got bored with my excuses and he said “when is actually the time you’re supposed to enter the class?”

So I dragged my feet to the class along with my sulking face and the students are all quiet. I asked them to write journal entries everyday and here are what I’ve read.

1. The teacher is quite cute, but she rarely smiles.
2. Today is the first time I saw the teacher, kind of, laughing. She laughed!

After few days, I think we finally make bonding and we started joking and sharing. And then I see some difference in their journals.

1. I think this is the first teacher whom we can share almost everything.
2. She’s more like a friend to us.

And the latest was, ‘I don’t know if we can throw a party for practical teacher because we’ll be sitting for exam.’

Oh don’t be (even though I’m actually secretly hoping for one HAHA). Focus on your exam first. ;)

Remembering all the sweetest moments I’ve been through with all of you will be one of my favourite activities after this. I would never forget all of you, insyaALLAH. 

I would remember when you celebrated my birthday, when you want to match making me with the bachelor teachers at school, we studied under the shady tree, the badminton tournament we handled together, the dried fruit with my favourite colour ribbon on my desk, all of you cooperated in class so that my lecturer will give me an A and many more!

Sorry I don’t have Facebook to connect will all of you. But I do hope we will always be in touch and never lost contact.
p/s: Hari ni first time ambil cuti kat sekolah. Huhuhuhu~ sakit kan tak dirancang. Mana nak tahu sakit boleh tiba-tiba datang menyerang bila satu badan dah bersarung pakaian nak ke sekolah. 

Sunday, 7 October 2012

It hurts.


Assalamualaikum.

Ever heard of someone labelling you?

For example,
Oh that girl who got dumped by her boyfriend?
Oh that girl who got dumped by her fiancé?
Oh that girl who just got divorced?
Oh that girl with broken heart.

Oh I see. Thank you for all the labels.

But, I would never put it that way. I think the proper label would be:

Oh that strong hearted girl who can still manage to wake up in the morning smiling and still firmly believes in her God after all that damages she has been through?

Aye, I think you should all mind your language.


*yes, my heart is broken, with your choice of words.

So it is true that you won’t know the feeling when you never experience it. I do hope you can too endure all the pain and the struggles when you had the chance to feel the same (which I hope you’ll never do).
May all of us live happily ever after. Amiiin ;)

Tuesday, 2 October 2012

What is love?

Assalamualaikum. 

Been busy preparing the students for exam. (feel like a real teacher now)

Just want to share something that touched my heart. Have nice day everyone! J
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...