Sunday, 29 December 2013

1:44 am, 29. Disember. 2013

Bismillah.

Assalamualaikum.

Okay. Dah berkurun lama tak hapdet blog. Sebab sekarang masa nak update blog memang akan jarang-jarang ada. Figures. Hari tu sibuk dengan projek besar untuk diri sendiri, lepas tu ke Johor la pulak, dan lagi ada taklimat pengurusan sebab tak lama lagi sekolah bukak dan for sure ada sesi pendaftaran yang akan mengerah otak dan tulang empat kerat yang dah berbalut lemak sepanjang cuti ni. Kan dah kata, sibuk memanjang. Sampaikan sleeping pattern aku dah berubah 380 darjah celcius!

Biar gambar ajelah yang berbicara, kan? Ececeh, dah macam ayat dalam novel la pulak. Here goes.
 
From KLIA to Senai Airport with me, on-board.

Kena tunggu kengkawan lain sampai. Aku sampai pukul 8, and dia orang sampai pukul 2:30 petang. Tidakkan penantian itu sangat mengeringkan. Jadinya, aku pegilah godek-godek MPH. Niat nak beli satu buku je. Tup tup terbeli empat! Tamak haloba sungguh!

Aku. Ikut. Pertandingan. Syarahan. Bahasa Inggeris. Uolls.

Ikut mak bapak angkat (oh, buat pertama kalinya, aku tinggal dengan mak bapak angkat. Pertama kali okay!) ke Tanjung Balau sebab dia orang nak tempah chalet, untuk Hari Keluarga. Rejeki.

Tanjung Balau. Agak-agak, Nordin Ahmad berlakon 'Air Mata Duyung' kat sini ke eh?

I was here!

Balik tu, aku dapat duk depan. Hotseat bebeyh! Rejeki lagi. Alhamdulillah.

Bye-bye Johor. (eh, dah bagitahu ke ini first time aku ke Johor??)

Bukak sekolah nanti in shaa Allah aku akan buat dua kerja. Siang ngajar bebudak age 4-6 dan tengah hari akan bergegas ke sekolah rendah.

Kawan-kawan baik aku cakap, aku boleh buat. Dan sekarang, aku memang tengah berusaha sangat-sangat untuk yakinkan diri yang ‘yes, you can do it, Noor.’Ohhh bilalah nak dipostingkan ni.. I is tak nak menganggur T.T

Okbai. Doakan aku tak pengsan halfway. Duit sangat-sangat diperlukan oleh orang yang tengah meningkat usia macam aku ni. :P


Saturday, 7 December 2013

Truth hurts. Reality bites. Emo. Sorry.

Bismillah.



Assalamualaikum.

 

Aku bukan manusia yang baik sempurna hebat. Aku manusia yang perlu Tuhan. Aku manusia yang hina dina dan kalau tak ada Tuhan aku tak ada harga. Sungguh.



Kadang-kadang, aku pun rasa tak ada manusia yang faham perasaan aku ni. Orang lain tak rasa apa yang aku rasa, orang lain punya dugaan perasaan tak sehebat aku yada yada yada. Bab masalah pun nak meninggi diri entah apa-apa.



But then fikir-fikir balik, kan dalam al-Quran Allah ada cakap yang Allah tak membebankan makhluk melainkan dengan kesanggupannya? Means Allah tak bagi kita masalah yang kita tak boleh handle. Dah memang sah sah Allah yang cipta kita. Mestilah Allah tahu tahap kemampuan kita, ye dak? Dan eh, Allah tu tak kejamlah nak suka-suka hati bagi kesusahan kat hamba dia takde sebab musabab. Semua benda jadi mesti ada hikmah.



Lepas tu kadang tu nak meluah aje kat kawan doplohpat jam. Well, hello. Ketuk dahi sendiri dan cakap “dia orang pun ada masalah sendiri kut. Takkan nak entertain aku aje? Apa mak bapak dia orang lahirkan  dia orang ke dunia ni nak serabut pasal aku aje ke?” Be a good friend. Give your friend some space. Kawan kita tu manusia jugak kan. Ada masanya dia akan bosan dan meluat jugak. Yelah, dah hari-hari kita dok hambur benda yang sama dan dia pun dah berbuih mulut asyik nasihat benda yang sama. Mahunya tak bosan? Menyampah tau tak? Tapi sebab dia kawan yang baik, dia pendamkan semua tu sebab taknak kita sedih. Dan kita pun dah tak reti nak faham privacy kawan tu. Dia nak tidur, nak makan, nak baca buku, nak exam… Haila manusia. Suka sangat bergantung dengan manusia yang ada had. Karang kalau kawan tu tidur awal, pada siapa nak meroyan? Nak call dia sampai dua ribu kali bagi bangun nak suruh dengar luahan hati kita tu aje? Adoilah.



Tak ada siapa yang boleh ubah diri kita melainkan diri kita sendiri. Dah Allah cakap Dia takkan ubah nasib kita melainkan kita sendiri yang ubah. Apa effort kita nak bahagia dan lari dari masalah? Dwell on the past? Hm. Memang takkan ke manalah jawabnya. Target kita apa? Nak bahagia dan tak nak diselubungi masalah (regardless apa bentuk masalah pun). Tapi usaha kita adalah memerap dalam bilik layan perasaan lepas tu siap dibuai lagu-lagu syahdu tangkap leleh. Apakejadah akan jadi hasilnya nanti? Ya, nothing. Masalah tidak selesai, malah kita akan bertambah depression. Tak percaya? Dah tu kau rasa kenapa orang gila bertambah gila? Sebab dia orang letak dia dalam kurungan sorang-sorang.. Hahhhh.. Sepatutnya dah tahu target, bergeraklah ke arah itu. Keluar dari rumah, sibukkan diri, cuba occupy kepala otak dengan benda lain selain daripada masalah tadi. Kalau borak dengan kawan pun, kurangkan cerita pasal masalah kita. Itu baharulah usaha nak menuju bahagia namanya. Dah, dah, keluar dari bilik tu!
 
Allah bersama orang-orang yang sabar. Allah bersama orang-orang yang sedih, orang yang ditimpa musibah. Dan kalau kau still nak cakap “tapi masalah dia tu tak setanding masalah aku”, “aku tak kuat menghadapi ujian Tuhan”, “kenapalah Tuhan uji aku sampai macam ni sekali”, “dah takdir Allah hidup aku tak sebahagia orang lain”, means kau nak cakap yang semua ayat-ayat Allah tu tipu belaka?



Paling penting, bersangka baiklah dengan Tuhan. Dalam susah, senang, bersyukurlah. Ada orang tu Tuhan tak kisah pun dia nak buat apapun buatlah. Lantak. Kita ni Tuhan siap uji, jentik supaya ingat kat dia. Supaya letak dahi tu atas sejadah. Hanya dengan mengingati Tuhan hati akan menjadi tenang.





Look around you. Ada berapa orang lagi yang perlukan kehadiran kau kat sisi? Kalaupun tak sayang diri sendiri, sayanglah kat orang lain. Keluar, bawak mak dengan abah tu borak. Bawak adik melukis dengan krayon, tak pun usung aje kancil kecil tu ke mana-mana yang adik nak pegi. Heal, and in shaa Allah you'll be healed.



p.s Kebahagiaan ada dalam diri kita. Tinggal lagi kita nak keluarkan dan gilap. Jangan sibuk sangat fikirkan kebahagiaan orang lain sampaikan tak sedar yang kebahagiaan sendiri menjerit-jerit minta digali.



Dah entah kenapa entry ni ditaip dengan emosi yang luar biasa emo-nya. Sorry.

Tuesday, 3 December 2013

Graduation Song (Friends Forever)


Bismillah.

Assalamualaikum.

Zaman tadika. Zaman sekolah rendah. Zaman sekolah menengah. Zaman Pra-U, zaman Universiti.


Each phase has helped in shaping me today. Thanks to those who stay true till the end. To those who left, thanks for making space for better people. Seriously.

Monday, 2 December 2013

Aku pun nak pakai shawl!!!!

Bismillah.


Assalamualaikum.

Ini pendapat aku.

Sejujur-jujur dari dalam lubuk sanubari aku sebenarnya sangat teringin nak menggayakan shawl. Serius. Kau taktahu macamana gatal nak bershawlnya hati aku tengok Wanita Hari Ini, Fiqh Wanita, gambar kawan-kawan kat FB yang pakai shawl, tapi labuh ke dada. Dalam hati aku menjerit ‘cantik! Nak jugak pakai macam tu!’ Serius. Sebab 1, dia orang nampak sangat elegan dan 2 sebab dia orang nampak kurus! Yep. Pakai tudung labuh membuatkan anda nampak gemuk dari actual body size.

Dan one day aku SMS sorang kawan ni cakap ‘weh aku teringin nak pakai shawl balik’. Pastu kawan aku dengan takde perasaan dan selamba gegenya balas ‘pakailah sape larang?’. And believe me, aku terkedu. Rasa nak marah pun ada. I was like ‘oi aku tengah berangan je kut! Tak boleh ke kau layankan aje imaginasi liar aku ni?’

After a while, aku pun terfikir. A’ah ek. Siapa larang? Serius. Mak aku pun ada belikan aku shawl besar lebar kaler ungu. Cantik. Tapi aku tak pernahnya nak pakai. Dan hari tu masa jamuan hari guru aku dapat hadiah selendang pun aku bagi kat kawan yang puji selendang tu cantik. Seirusli Noor, siapa larang kau pakai selendang?

Dan pada masa itulah I’ve come to realize, hati kecil aku merintih tak nak pakai selendang sebab dia takut aku jadi tabarruj macam dulu. Pakai selendang warna macam-macam pastu siap letak reben besar-besar atas kepala and when people walk beside me they’ll stare at me and give me this look. My feeling? HAHA. Overwhelm dan sikitpun malas nak fikir entah apa yang berselirat dalam kepala otak orang tu be it lelaki atau perempuan.

And finally I’ve come to my sense. Aku nak istiqomah tudung labuh. Pedulikan kepala tudung aku yang tak ada labuci, manik ataupun bunga. Lantak pi tudung aku tak boleh nak menunjukkan yang sebenarnya aku taklah segemuk yang orang sangka, peduli apa kalau tudung aku tak boleh menunjukkan yang belakang jubah aku ni ada reben cantik dan sebenarnya kat bahagian dada baju aku ada manik bersulam bunga-bunga. Pedulikan semua tu.

Yang penting, aku selesa dengan apa yang aku pakai. Yang penting aku tau tak ada mata liar yang tengok-tengok kepala aku.

Ini cuma pendapat aku untuk diri sendiri. Bagi aku pakai apapun asalkan menutup aurat menepati landasan syariat pon boleyyyy. Kau ingat aku tak reti bergaya ke kalau dah pakai tudung labuh tak nampak all stated above? Sini hahh.. Tak nampak warna gelang kat tangan yang matching dengan warna handbag dan kasut? Atau kau tak nampak kasut aku yang lip-lap ni? Haha.

Lantak. Aku perempuan. Aku dan perasaan nak cantik tak boleh dipisahkan. Cuma mungkin definisi dan cara kita menonjolkan kecantikan dan gaya itu tak sama.

p.s Selamat bergaya sambil menutup aurat! Oh dan hah, lay off the tabarruj :)

Friday, 29 November 2013

Is ready to give up all hope.

Bismillah.

Assalamualaikum.

Pernah tak rasa hilang semangat dan putus asa?

Heh. Sebab aku tanya adalah tak lain dan tak bukan aku tengah rasa macam nak hilang semangat dan nak putus asa dari semua benda. Susahnya nak yakinkan diri yang semua ini cuma dugaan and one fine day everything will fall back the way it should be dan everything is going to be fine. Yargh.

Truth is aku ada banyak cita-cita. Nak itu, nak ini. But due to some unforeseen circumstances, banyak benda yang aku tak dapat capai. Tak tahulah pulak kalau semua itu ditangguhkan untuk suatu masa yang sesuai nanti.

Tapi sekarang, aku dah macam nak putus asa. Boleh tak aku kerja kat mana-mana tempat tak payah nak tunggu posting and get the exact same fee as I supposed to have when I get posted?

Susah. Life is getting harder to handle.

Can I quit?

Seriously penat and is ready to give up all hope.

p.s This isn’t just about posting issues.


Monday, 4 November 2013

Dalam kepala yang serabut ini.... 4/11/2013

Bismillah.


Assalamualaikum.

Dah lama tak buka pekung di dada. Sorry peribahasa main tangkap muat sahaja semoga faham hendaknya. Banyak benda yang nak diceritakan. Seperti yang pembaca yang membaca blog ini tahu, sekarang aku tengah buat kerja sementara bekerja sebagai guru di sebuah taska. Nak aku bagitahu ke nama taska tu? Tak payahlah eh. Cukup aku cakap taska tu bagus, lebihkan Islamic study dan budak-budak ni semua dah hafal surah-surah pendek, doa-doa, hadis-hadis dan terbaharu, sekarang budak-budak ni dah hafal air mutlak, sifat-sifat wajib bagi Allah dan macam-macam lagilah. Oleh sebab aku dulu ambil kursus Bahasa Inggeris, aku mintak maaf sangat sebab aku lebih beratkan ke Bahasa Inggeris. Bahasa Arab aku cuma ambil mana yang aku tahu yang ada dalam schemata ni aje. Selainnya, aku cedok dari buku teks.

Ada seorang budak, namanya Izat. Budaknya ya ampun Ya Rabbi nakal! Mak cik dia siap ngadu budak ni kurang ajar. Wohooo. Mak cik, sila limitkan penggunaan ayat-ayat kesat untuk pelahar-pelajar saya. Sekarang ni mak cik tu cakap Izat dah ada perubahan, dah pandai dengar cakap. Agaknya Izat ni suka kalau orang berlemah-lembut, manjakan dia lepas tu percaya kat dia. Kalau dulu, Izat ni orang suruh belajar pun tak nak. Sekarang, bila aku sibuk ngajar, dia pegi jerit-jerit mintak ajar sama. Tapi sayangnya, Izat tak kenal nombor, warna dan huruf. Huhu. Bila masuk bab lukisan (other than language, aku suka art), Izat akan bersungguh-sungguh melukis. Dan sayangnya, Izat tak kenal warna T.T sebab tulah setiap kali melukis, pokok Izat akan warna ungu, pink, merah, kuning, biru… Target aku nak jadikan Izat celik sikit sebelum cuti sekolah nampaknya terpaksa dikuburkan. Huhu. Sekarang Izat dah pandai manja-manja kalau aku bercerita siap boleh baring atas riba padahal dulu punya main susah nak tangkap. Sabo ajelah.

Syifa. Budak yang aku pernah cerita mengamuk sampai muntah tu sekarang dah…. Entah tak tahu nak cakap apa. Dia bagitahu aku dia lebih sayang nenek dia dari mak dia. Hari tu siap lari keliling kelas taknak ayah dia ambil. Budak-budak ni luang berapa ajelah masa kat sekolah kan. Selebihnya kat rumah.

Lain-lain, sekarang aku ambil upah buat assignment orang. Bolehlah kut nak topap kredit henset, nak buat baju, kumpul duit nak tengok kawan kahwin. Hehe.

Oh hah, to be honest, deep dalam kepala otak dan sanubari aku ada sikit jeles kat kawan-kawan yang dah sambung masters oversea, yang nak kahwin… Tipulah kut kalau aku cakap tak jeles sikitpun. I’m not made of steel. Tapi takpelah kut. Rezeki orang Tuhan tulis lain-lain. Jodoh, ajal maut, semua tu kat tangan Tuhan kan? Sabo je lah. Allah knows best and deep inside aku doa sangat-sangat supaya aku pun diberi kesempatan untuk sambung study oversea, soon.

Lastly, takde dah kut. Agak sibuk sikit. Budak-budak 6 tahun nak konvo, nak sign repotkad, pastu nak gotong-royong bersihkan sekolah sebelum cuti yada yada yada.


Oklah, till then, an idle man is a devil’s workshop. Sibuk-sibukkan diri anda!

Saturday, 2 November 2013

2 Nov 2013

Assalamualaikum.

Serius. Penat rupo eh ngajar bebudak ni. 4 5 6 tahun wow! Terjerit-jerit dan terpekik-pekik membuatkan suara tetiba lari pitching. Nasib baik budak-budak ni bukan budak sekolah menengah yang akan gelakkan cikgu bila ada kesempatan. Huh.

Nak letak jawatan. Boleh?


Okbai. Penat. Esok nak ke Pertandingan Saidina Ali at 6.30 am.

Monday, 23 September 2013

23.09.2013

Bismillah.


Assalamualaikum.

Lupa nak bagitahu. Aku dah ada kawan baru. Thank you Allah. Sangat banyak nikmat dalam samaran! Alhamdulillah ‘ala kulli hal!

Hah, lupa lagi. Nama kawan aku tu, kak Farah. Umur 30 tahun. Single lagi. Dengan segala hormat aku nak promote akak ni kepada mujahidin semua. Ustazah kat sekolah rendah tempat aku tinggal. Orangnya rendah, mulut manis (suka puji dan cuma cakap benda positif je pasal orang lain), rajin, baik dan sangat pemurah! *kalau kak Farah tahu mati aku confirm kena siat hidup-hidup (eh tak tak kak Farah baik tak siat orang)

Aku dah berani bawak kereta thanks to her. Yang aku suka dengan dia, suka cakap benda positif. Pastu suka bagi sokongan kat orang. Aku cakap aku nak buat ini ini ini hah nanti dia cakap “buatlah, Noor buat mesti sedap (kalau makanan) mesti cantik (kalau benda yang bukan makanan)”. Dan lepas tu aku akan bersemangat lebih daripada biasa. Seronokkan dikelilingi oleh orang yang positif?

Tadi kitorang buat begedil. Curi resepi Hlovate dari 5 tahun 5 bulan. Ngahaha.
Bahan-bahan (aku tambah sikit-sikit je tak banyak):
1.     Lobak, bawang, lada besar (potong dadu)
2.     Kentang (potong dadu – goreng – lecek)
3.     Daging cincang (tapi aku pakai daging burger Ramlee – sedap)
4.     Telur
5.     Garam, lada hitam, lada putih
Cara nak buat:
1.     Masukkan daging burger yang dah dilecekkan dalam kentang lecek (senang cakap mashed potato la eh).
2.     Campurkan kesemua bahan-bahan 1 yang dipotong dadu.
3.     Letak garam, lada hitam, lada putih secukup rasa
4.     Lepas tu adun, buat bentuk suka hati. Nak cepat masak and masak dalam, buat leper-leper jelah.
5.     Celup tepung dan goreng dalam minyak panas!

Ok dah. Ini bukan blog resepi eh. Jangan ubah channel anda. (ni kak Farah punya pasallah bawak aku sembang sampai lupa nak cerita apa dah -,-).

Aku buat ni saja-saja tau sebab tetiba nampak Hlovate cerita macam mana Jo buat begedil. Semangat berkobar-kobar dan kak Farah pun bagi semangat! Hehe. Dah lama tak masak wehhh. Maksud aku, masak as in try resepi baru. Bukan masak masuk dapur lunch dan dinner. Kak Farah asyik cakap “pandai Noor buat”, “Noor buat mesti sedap”, “lepas ni akak nak bawak balik sikit boleh?”, “eh sedaplah, nak resepi..” Hah, terharu tak ada orang bagi semangat macam ni? Terharu sangat sampai nak try buat Peach Cobbler pulak lepas ni. Kak Farah cakap nanti nak mintak aku ajar buat spaghetti. Yeay semangat nak kahwin masak dan try resepi berkobar-kobar!

Oh. Dan sekarang aku dah berani bawak kereta. Itu point yang sepatutnya aku highlightkan. Entah macam mana  boleh tersimpang siur sampai ke Peach Cobbler, spaghetti, begedil bagai aihhh.. Oh ha, aku dah berani bawak kereta kat Bandar. Biaq pi lah ada van nak hon aku pun. Weh buta ke tak nampak ke ada tanda P ni? Ini menandakan bahawasanya pemandu kereta ini masih dalam lesen percubaan hang tau dak? Sabar boleh tak? Syifa pun tau sabar. Hish.

Iklan. Give positive responds. It’s common sense. Look into it.

Itu je kot. Kerja untuk esok dah siap. Sekarang nak layan kak Farah pulak. Kejap kak ehhhhhh.. Sabaq nohhhh..
p/s: Kak Farah orang Utagha.

Saturday, 21 September 2013

21.09.2013

Bismillah.


Assalamualaikum.


Hohoi. Terasa tersangat lama tak meluangkan masa meluah perasaan kat sini. Dah berhabuk bersawang pun blog ni.

September buddies.

Okay. Sekarang ni aku ajar budak-budak age between 4 to 6. Budak-budaknya Ya Allah… Allahurobbi… Budak-budak kan. Nakalnya lain macam! Tak pasal-pasal aku kena bakal kalori from 8 to 12. Hambek. Selalu malas nak exercise kan, sekarang rasakan berlari berkejaran dengan kanak-kanak. Satu kelas tu semua umur ada. Sekolah ni ada satu kelas je. Dan satu guru (iaitu aku). Dan satu pembantu (iaitu Huda). Dan 24 pelajar yang sangat riang gembira dengan dunia kanak-kanak mereka. Bayangkan, dua hari lepas ada bilah kipas yang patah. Wohoo memang kreatif taraf lima bintanglahhhh..  Pensel tu diorang masukkan dalam kipas (macam yang aku buat dulu-dulu) pastu tetiba baju aku kena tarik.

“Cikgu, kipas patahhhh..”

Yehaa terimalah rotan di tapak tangan masing-masing wahai kanak-kanak lelaki sekalian! Dah namanya jantan kan, memang tak sah kalau tak aktif semacam. Penat wehhh. Panjat tingkap, tumbuk kawan, lari keluar kelas padahal cakap nak ke tandas tetiba aku tengok dah buat perjumpaan rahsia bawah pokok langsat orang. Amboi. Terpaksalah aku keluarkan suara jantan yang disimpan-simpan. Dengan gagah perkasanya aku capai rotan, sarung selipar dan halau semua balik masuk kelas!

Yang perempuan? Huh. Sepuluh kali sepuluh jugak. Dengan mulut becok mengalahkan makcik-makcik. Jenuh aku nak paksa suruh buat kerja. Sikit-sikit ‘cikgu tahu..’, ‘Ibu saya kannn..’, ‘eh semalam saya jumpa cikgu kat tamu..’. Serius aku suka layan budak-budak bercerita, but not during class. Masa aku tengah tunjuk 7 + 7 dapat berapa masa tu jugaklah keluar cerita pasal rumah atas langit, pemadam baru beli, yada yada yada. Ohoiiii buat kerja dulu boleh tak cik kak? Kerjanya sekejap, mulutnya banyak. -.- pening tahap giga.


Dalam kelas aku ada sorang budak. Namanya Syifa. Syifa yang comel tapi kuat ngamuk. Entah dah berapa kali badan aku jadi mangsa tumbuk dan tampar, dan entah dah berapa kali aku cuci lantai kelas kena muntah Syifa sebab dia akan muntah lepas ngamuk dan main tak hengat dunia. Awal dulu, asal dia ngamuk aku biar je. Bolayan sampai diam. Tapi tak boleh jadi. Kena buat something. Aku mula melawan. Aku suruh diam. Berenti. Tahu dia balas apa? “aku tak boleh berenti!!” ternganga aku dengan jawapan budak 4 tahun tu. Pastu satu hari dia mintak tolong something. Tone dia tak boleh nak down sikit mesti macam ala-ala nak mengamuk je. Aku cakaplah, “cakap lembut-lembut” dia balas “cara aku bercakap memang macam ni!” ternganga lagi. Dan semalam memang acara kemuncak aku dengan dia gaduh. Sebelum ni memang aku dah ajar dia sabar dan cakap lembut. Kalau dia tak cakap lembut-lembut memang aku takkan buat apa yang dia suruh (buka botol air, buka pintu nak pegi tandas dan lain-lain). Aku rasa dia kena dimarah guna style orang dewasa kot. Tengah dia ngamuk tu aku suruh dia diam pastu aku buat ala-ala nak kasi backhand satu kali dengan suara macam orang nak ngamuk “Kau jangan ingat cikgu tak boleh ngamuk macam kau! Lagi baik kau sabar sebelum cikgu mengamuk!” Aku nampak dia mengangguk laju and terus lap air mata. Haha. Sebelum ni memang jenuh aku kena pujuk cakap lembut-lembut sampai kena pukul bagai. Memang berbirat jugaklah belakang ni. Pedih wehhh.


Dan sekarang, Syifa dah boleh cakap sabar kat semua orang. Nada pun akan diturunkan bila aku sebut nama dia tengah dia cakap kasar-kasar. Kadang dengan budak kena berkeras sikit jugak ke? Nak tips?


Till then, jaga diri semua. Aku rindu nak blogging tapi hampeh sebab gaji aku bulan-bulan memang tak cukup pun nak bayar macam-macam. Kalau aku bagitau berapa karang korang nangis pulak. HAHA. Anyway, ibu nak buka kedai makan. Bertambah-tambah sibuklah kitorang. Hohoi. Mampu ke?

Penyejuk mata penawar di hati.


In shaa Allah boleh!

Sunday, 28 July 2013

28/07/13

Bismillah.


Assalamualaikum.

So how is fasting so far? Dapat tak kumpul pahala harga durian runtuh tahun nih? Serius, aku rasa puasa tahun ni sangat susah. Sebab puasa sebelum-sebelum ni kan cuma goyang kaki tak buat banyak kerja. This year Ramadhan, ibu dengan ayah projek jual kat bazaar. Hah ambek. Kadang tu ada jugak termengeluh. Penat wehhhh. Jadinya, dugaan untuk aku untuk Ramadhan tahun ni ialah kepenatan. Mohon doa.


Ok hidup aku setakat ni. Baru-baru ni aku jumpa balik a long lost friend. We talked, he called. Lepas catch up peristiwa-peristiwa yang dah berlalu. So, dia sekarang dah ada rumah dan kereta. Aku? Laptop pun masih pakai yang ayah belikan 5 tahun lalu. -,- hence, aku dah buat keputusan nak jadikan dia benchmark untuk aku. Orang cakap kalau kita rasa down, tengok orang yang lagi rendah dari kita kan? Tapi aku taknak rasa selesa berada di posisi sekarang. 24 tahun hidup aku rasa macam takde pencapaian. Takde benda yang boleh dibanggakan. Masa macam ni lah kena tengok atas dan ketuk kepala sendiri lepas tu cakap ‘orang lain boleh buat kenapa aku tak boleh pulak? Mata dengan lubang hidung dia pun sama jugak ada dua!!!’

Okay. Dah motivated? Let’s work hard!

p.s. Aku dah dapat kerja. Kerja yang menepati bidang aku tapi area yang tak pernah aku sentuh. Field kan besar, so ada area dalam field tu yang aku tak pernah pegi so sekarang kena pegi. Mintak doa eh. Lepas raya start ngajar -.-



Thursday, 27 June 2013

240613

Bismillah.

Assalamualaikum.

Okay aku dah kat rumah. Macam selalu. Lepas penat belajar akan ada cuti barang empat dua bulan untuk senang-lenang kat rumah. Cuma kali ni lain sikit. Sebab kali ni aku dah takkan kembali ke sana lagi. Tak ada lagi beli tiket balik Kuala Lumpur lepas tu transit ke Tanjung Malim. Tak ada lagi mesej loya loya nak muntah sebab cuti sem dah habis. Is this for good? Aku tak rasa. Sebab deep inside aku masih nak belajar. Kat mana, masih belum ditentukan. Tunggu lah.

Kat rumah macam biasa. Petang-petang gitu dah start buat kuih. Selalunya dalam pukul 12 tengahmalam gitu baru lah semua benda siap. Cuma kali ni pulut panggang ibu dah tak ada pakai lidi, pakai stepler je. Itu pun dah tak dilipat-lipat macam dulu. Lagi, kuih sari ayu ibu dah besar-besar. Montel. Seringgit tiga. Kalau kecik-kecik dulu seringgit empat. Lepas tu sekarang ibu dah tambah satu spesies kuih lagi yakni kuih gelang. Subuh-subuh pukul 3 ibu dah bangun uli tepung, tunggu doh kembang, bulat-bulatkan dan buat lubang tengah-tengah lepas tu goreng dan letak dalam plastik penuh gula halus. Sambil-sambil tu panggang pulut.

Kalau aku terbangun, aku tolong lah. Kalau tak, mintak maaf ibu. T.T selalu kalau aku terbangun, aku panggang pulut lepas tu tolong ibu lubangkan kuih gelang. Lepas subuh, ibu pun pegi pasar dengan bekas penuh dengan kuih-muih. Kalau rajin, aku join. Lepak dengan ibu dan mak cik Sarinah (kawan ibu jual kuih) gelak-gelak sambil hirup udara subuh-subuh. Kalau tak, membuta. Ohh macamana entah nak kahwin macam ni.



Hmm. Gitu lah. Hidup. So, nak sambung study dulu ke macamana? Cari duit kejap lah eh.

Thursday, 20 June 2013

Pre-Ramadhan checklist. ^^,

Bismillah.

Assalamualaikum.

Rasanya dah lama tak post entri yang bermanfaat. Tengah-tengah down sangat-sangat lah idea mencurah-curah ke ladang gandum kan? Bila dah ok sikit mula lah nak lupa daratan. Entri pun semua ke laut entah pasal apa-apa je. -,-

Aku spesies manusia yang kalau nak mintak tolong dengan aku cakap kena adjust sikit pastu kena ada perkataan tolong. Demand tak? Kalau suara keras semacam tapi ada perkataan tolong tu aku boleh consider lagi. Tapi kalau dah dua-dua takde aku rasa darah nak menyirap je.

Contoh, ‘tulis ni’. Mula lah expression muka aku berubah pastu badan memang liat je nak bergerak sebab hati berat sarat dengan marah yang meluap-luap. Ngahaha ;p

Hish tak sampai lagi part bermanfaatnya.

Ok cuma nak cakap aku nak balik dah. Lepas ni dah takde lagi internet tanpa wayar free. Jadinya, tak dapat lah nak update selalu.

Ramadhan dah nak dekat kan? :)

Keep in mind, ini mungkin Ramadhan terakhir kita. Jom mempersiapkan diri dengan mula ikhlaskan hati buat kerja (specially untuk aku. Heh), solat awal waktu, jangan tinggal solat, sabar, jaga mata, puasa Isnin Khamis, topup solat-solat sunat, istiqomah dengan amar ma’ruf nahi mungkar, dan sebagainya (sign of limited idea).

Hari tu aku dengar tazkirah tapi aku dah lupa siapa penceramahnya. Aku kongsikan isi-isi tazkirah je la eh?

Macamana nak istiqomah memohon keampunan Tuhan dalam persediaan menuju Ramadhan. Sucikan diri.

1. Tengok aib sendiri. Jangan nak sibuk tengok aib orang je sampai kain sendiri koyak besar tak sedar. Contoh, kita tengok Akademi Fantasia cakap pitching lari la bagai padahal suara kita boleh dikomersialkan dalam bilik mandi je punnnn.. Kena lah sedar diri yang hina dina ni pastu mohonlah keampunan dari Tuhan.

2. Jangan berubah sebab emosi. Contohnya, bila dapat keputusan teruk (tak kira lah exam ke, driving test ke, putus cinta ke *ehem tersedak*) kita pun mulalah cari Tuhan di segenap penjuru. Pastu elok je sihat walafiat sembuh dari penyakit kecewa kita pun dah lupa diri balik. Tak boleh wehhh. Kena ada rasionalnya kenapa kita nak berubah. Jangan ikut emosi. Emosi tak tetap, tak stabil. Sebab paling kukuh harus lah kerana Allah. :)

3. Kena berkawan dengan orang yang soleh dan solehah. Contoh senang, bila kita tengah gayut dengan makwe atau pakwe pastu kawan kita yang sekepala macam tu jugak datang dekat. Haruslah tak segan silu malah lebih manja dari biasalah lenggok bercakapnya kan? Cuba letak tetiba ostad ke imam kampung lalu. Silap-silap nada suara mendatar muka pucat habis pastu terus hang up. Tazkirah hari tu penceramah bagi contoh Nabi. Kalau tengah gayut tu Nabi lalu tanya ‘buat apa tu?’ apa nak jawab? Hahhh.. Camtu lah kot analogninya kawan yang soleh/solehah ni. Kita pun jadi segan nak buat jahat. Untuk dapat kawan yang soleh dan solehah kta kenalah solehkan diri dulu kan? :)

4. Ingat mati. Contohnya, kenal tak Abby Abadi? Hah, perubahan Abby sebab Abby cakap masa dia pegi Makkah setiap waktu solat ada solat jenazah. Hati dia terjentik kot-kot mati tak sempat taubat macamana? Setiap kali nak buat salah, tanya diri sendiri ‘confident ke umur awak tu panjang?’. Ye ye je eh..
Sekian lah dulu. Harapnya sudilah doakan saya selamat dalam perjalanan balik kampung. Flight petang ni pukul 3:40.


Semoga Allah memeluk semuanya dengan rahmat dan kasihNya yang tak putus-putus. :)

Packing packing.

Bismillah.

Assalamualaikum.

Sekarang aku tengah packing sambil doa semoga barang aku tak lebih dari 30 kilo walaupun aku dapat rasa keberatan beg-beg yang sarat dengan baju-baju 8 sem ni.

Selamat tinggal bumi semenanjung.



*lap air mata bila otak mula rewind kenangan-kenangan 4 tahun.

Wednesday, 19 June 2013

Bukan fobia.

Bismillah.

Assalamualaikum.

I’m sorry. Bila mesej atau chat dengan lelaki badan jadi seram sejuk rasa macam nak muntah. Loya-loya gitu. Any cure? Huhuhu..

Ceritanya macam ni. Dulu masa form 2 aku kenal dengan sorang lelaki ni. Kononnya dia jatuh cinta (yucks) sebab dia nampak aku main bola baling. Ergh. Dia pun mula tulis surat sembunyi identity tapi in the end aku dapat tahu sebab aku sogok budak penghantar surat tu.

Hujung tahun, aku PMR dia SPM aku bagi dia surat cakap thank you for everything and sorry aku tak dapat bagi hundred percent perasaan kat dia. Haha. Ini cerita budak-budak, jangan gelak boleh? ;p

Aku cakap lah aku suka dia sikit je (konon taknak menghampakan). And that’s it. Habis di situ. Dia habis SPM, aku pindah sekolah lepas PMR.

Sekarang, it’s all coming back to me. Yerghhh. Kawan aku lah cakap dia dah kahwin. Aku hari tu nampak dia kat Perarakan Maulidurrasul steady je sebab takkan nak gabra depan suami orang kan. Turns out dia tak kahwin lagi rupanyaaaa. Haiyeeee nak lari boleh? Geli.

Macamana dia boleh cari aku kat Facebook eh? Aku dah letak only friends of friends boleh search aku wehhh. Dia takde mutual friends pun. -,-

Serius nak taip ni pun seram sejuk. Aku taktau ini penyakit apa. Bukan fobia lepas break ke apa sebab sejak sekolah rendah aku memang macam ni. Aku  pernah repot ke penyelia petang ada kawan lelaki selalu kacau, pernah bawak kayu untuk balik rumah sebab takut kena kacau. Tapi itulah, segeli-geli aku pun pegi jatuh cinta jugak. Aiyoo. Pastu broke up pastu kecewa. Ok dah tutup kes nak packing balik kampung esok.

p/s: Doakan aku tak jumpa sapa-sapa yang menaikkan bulu roma! Seram sejuk!

Monday, 17 June 2013

Manusia.

Bismillah.


Assalamualaikum.

Dalam hidup ni macam-macam spesies orang kita jumpa. Ada yang biadap tapi tak suka orang biadap dengan dia. Ada yang cepat sangat terasa tapi lambat sangat nak sedar perubahan perasaan orang lain.


Macam tu la. Manusia. Ignore these people.



“Sibuk mencari kesalahan orang lain, sampai lupa membenahi diri sendiri. Sayang sekali, waktu dan tenagamu.”

—             Tia Setiawati Priatna

Monday, 10 June 2013

Sesak.

Bismillah.

Assalamualaikum.

Entah la kenapa beberapa hari ni perasaan mengamuk dalam dada.



Mungkin ini symptom orang-orang yang nak berpisah kot.
Akan jadi macam ni ke?

Friday, 7 June 2013

Empat tahun aku dah habis.

Bismillah.

Assalamulaikum.

Dah pejam, dah celik. Dah puas menangis, dah jenuh ketawa. Dah sudah semuanya. Sekarang dah sampai masa angkat kaki. Pergi.

Belajar dah habis. Duit mak bapak pun dah nak habis. Sekarang reflect. Apa yang kau dapat? Boleh buat diorang senyum tak?

Air mata dah beribu tetes jatuh. Takkan nak dibiar sia-sia.

Kawan-kawan dah banyak. Ada yang datang, melekat dan pergi. Ada yang datang, melekat macam gam gajah. Ada yang kejap datang kejap hilang ada yang hilang dan takkan datang dan ada kawan yang tak pernah hilang-hilang (haha).


Apapun, itu anugerah Tuhan. Dapat rasa sekejap masa dengan diorang pun dah cukup bersyukur. Some people tend to be loner tahu? Kau ada kawan walaupun satu tu bersyukur la wehh.

Hah, sekarang semuanya dah berakhir. Maksud aku, perjalanan selama lapan semester di bumi pentarbiahan ni. Dah berakhir. Tak perlu lagi stay up malam buat kerja last minit, tak payah nak pening-pening lagi dah tengok carry marks, dah tak payah dah semua tu.


Ahhh mood aku sekarang sebenarnya tengah tak betul. Bila sorang kawan aku dah mula nak melangkah keluar meninggalkan kitorang yang-tengah-tunggu-thesis-dijilid-baru-dapat-balik-dan-bersenang-lenang-kat-rumah ni baru lah aku perasan yang yes, empat tahun aku dah berakhir.

Tuesday, 4 June 2013

Entri hanya gambar. #22#

Bismillah.

Assalamualaikum.

Here is, simple reminder :)

Thursday, 30 May 2013

Final semester.

Bismillah.

Assalamualaikum.

Taknak meroyan. Be it on Facebook or in you, blog. Taknak sakitkan hati orang dengan post sarcastic mahupun post telus lagi jujur.

Kalau ada orang terasa, itu hal dia. Benda aku tulis selalu berkaitan dengan diri sendiri, takde masa nak sindir orang.

Sebelum meroyan, lebih baik tidur. Orang cakap, semakin tua, semakin kanak-kanak lah perangai kita. Eh?



Selamat malam!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...