Wednesday, 30 April 2014

Oh my dumbness!

Bismillah.

Assalamualaikum.

Hi. It’s now noon 1.51. The weather is so hot I feel like I want to get into an ice box and sleep! Zzz.

So. I am now in front of my laptop thinking about have I done few minutes ago. HAHA. This is quite absurd. Well if my best friends found out about this, they won’t be so surprise.

Heh. Here goes the not so worth reading story. I was scrolling down my Facebook newsfeed when I see this page; FIXI. Publisher. I like reading all those quotes from the books FIXI has published. So, I tend to buy them, online. This is because (excuse me I want to brag) I already have my own Maybank2u! I had this since last year but have no idea on how to use it. So it has been deactivated until last two months I guess. That’s when I gain my sanity; and decided to activate it so that I can easily shop online. HAHA. Okay cut the crap and let’s back to business.

So. I saw this https://www.e-sentral.com and decided to shop. Considering the books are all very cheap. HAHA. Oh my dumbness. Later after I have purchased the book that I realized the website sells E-book! No wonder the site didn’t even ask for my address!! Urgh. Ottoke! I don’t like reading on screen. I prefer the smell and the texture and the feel of books. Oh well. There goes my RM23.30.


Shop wisely next time Noor! Pttff.

Tuesday, 29 April 2014

Randomisation

Bismillah.

Assalamualaikum.

Hi. It has been a long time since I last wrote in English. The last time I wrote, it was an English essay on how two girls went to a night market. That was when I taught a boy who was preparing for his UPSR exam, last year. I demonstrated to him on how writing an essay should be done. Narrative essay to be exact (or descriptive). His mother was afraid that he would not get A for his English paper. Hence, she offered me to teach him every day from 4 to 5pm. At that time, I was already a PASTI teacher. So, I worked every day from 8 am to 12 am and then continue from 4 pm to 5 pm. Alhamdulillah, he passed. 5As. I would not pin that as one of my biggest success in teaching career because that boy already has massive vocabularies judging on how he answered paper 1.
How did I involve in PASTI you may ask. It is way beyond my course, TESL. Well, I finished studying at UPSI last year in June, dreaming on becoming substitute teacher so that I won’t look pathetic being 24 and still asking money from my parents. Unfortunately, I left all my certificates back at my aunt’s house! That was so very clever of me don’t you think? Applause!! So, jobless-ly, I stayed home, cursing my recklessness.
It was nearly August and my mother brought back some good news. She told me that my high school teacher who is happened to be the PASTI’s principle is searching for PASTI’s teacher as their former teacher has quitted so sudden due to some unforeseen matters. The children will have nasyid competition on September so they really need a teacher. I was speechless. Have nothing in mind at that time. Well you see, I have never imagined me as a teacher to 4 to 6 year old children! Yes, I love kids. Who doesn’t? They are adorable and impossible not to love. But the thing here, you are not going to play with them. You are going to TEACH them! Those clueless minds. That was one hard decision. So, I just say yes considering that I love teaching nasyid to students and that teacher was a very good teacher to me when I was in high school. So yeah, I ventured pre-school just like that.
Teaching them is not easy. Argh. How I salute mothers. I used to salute primary school teachers, and then I narrowed the salutation to preschool teachers, and now, great salutation to mothers all over the world! They have been teaching their children from nothing to everything! You should see me yelling here and there when the children start climbing and hitting one another. Urgh.
I have shared about them not a long time ago. You can search in my previous entries (if you want). Teaching children needs a lot of patient. Without patient, these students will get bruises here and there (being canned by the teacher).
I guess this is for now. Will share more, later. About me being fat, me being substitute teacher, me being active citizen (HAHA), me being a cook yada yada yada.

Till then, assalamualaikum w.b.t.




Monday, 28 April 2014

Sambutan hari lahir yang setel.

Bismillah.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, majlis hari lahir yang dirancang went well walaupun takdelah seperti yang dijangka sangat. Yang penting, berjalan lancar.

Checklist:

Kek Hello Kitty biru, checked!
Dadih, checked. Oh by the way, kan aku cakap nak masukkan dalam goody bags. Hehe. Dadih aku buat tak sedap. Note that aku tak terer masak. Jadinya, kitorang letak aje dadih tu kat ruang tamu, atas meja. Tapi alhamdulillah, budak-budak suka. Jadinya, sebelum diorang balik, kitorang masukkan dadih tu dalam goody bag masing-masing.

Goody bags, checked and cukup untuk budak-budak yang datang. Nasib baik ibu suruh buat lebih sikit.

Mee goreng, checked. Adik lelaki aku yang masak. Hehe. Dia chef in the house.

Ayam goreng, pun checked.

Tahu tak apa yang aku lupa sangat nak listkan semalam??
Pinggan mangkuk, cawan dan garfu!! Dan ais batu!!

Dahlah sehari ni perut diserang senggugut. Tengah kemas-kemas ruang tamu, rasa nak terduduk pun ada. Nasib baik dah siap vacuum. Sebabnya ibu kalau siang-siang kat kedai makan kitorang. Jadinya, up to me la nak buat persiapan. Jadinya, lepas aje vacuum sikit-sikit, aku masuk bilik, meringkuk. Cuba tidur. Dalam dua jam jugak aku tidur. Sebabnya bangun-bangun tadi dah nak dekat pukul 5.

Kelam-kabut jugak nak lap-lap pinggan, cawan dan garfu. Nasib baik jiran ada jual ais batu. Hehe.

Over all, alhamdulillah. Aku happy sebab budak-budak tu happy.
 
Letak gambar anak jiran je. Malas nak publisitikan adik. HAHA.
Adik aku? Heh. Tak Tanya lagi. Sebabnya badan dah lenguh-lenguh lepas cuci piring.



We are happy used utensils! :D

Good night y’all!

Pelan hari lahir.

Bismillah.

Assalamualaikum.

My family is no Malibu rich people. Jadinya, having birthday selalunya akan jadi jamuan kecil-kecilan antara kami-kami aje. Waktu aku kecik-kecik dulu ada jugak ibu dengan ayah jemput kawan-kawan sekerat dua kerat jiran-jiran sebelah rumah. Teringat lagi, masa tu takde karan. Jadinya, aku sambut birthday berdua dengan adik yang lahir dalam bulan yang sama cuma beza seminggu dalam lampu romantika samar-samar. HAHA. Lepas tu lagi, kalau birthday ataupun khatam al-Quran, ataupun saja-saja nak sedekah untuk ahli keluarga yang dah tak ada, ayah akan suruh kitorang bawak pisang ke sekolah, bagi dengan kawan-kawan. Takpun hantar ke masjid. Hehe. Those good old days.

Eh dah-dah. Ni apahal mengimbau kenangan lama? Dah tahu diri sendiri spesies kalau down to the memory lane empangan mata macam tak sah kalau tak membuak-buak nak tumpahkan air. Haiye.

Ok. So. Ceritanya, esok birthday adik kitorang yang bongsu. Dan disebabkan alhamdulillah ada rezeki lebih sikit, in shaa Allah hari lahir ini akan disambut esok. Preparation? Heh. Kan dah cakap no rich Malibu family, tak boleh nak tiru macamana Irene prepare birthday party untuk Medina.

Pertama, kek. Kek kali ni main tempah aje. Sebab... Heh. Sebabnya nak tolong-menolong sesama ahli blok. Barisan perumahan aku ni ada orang yang buat kek tau. Hm. Aku ni orang Felda. Jadinya, kitorang ada kumpulan masing-masinglah kiranya. Dan pengusaha kek ni adalah dalam kalangan kumpulan kami. Ah. Kalau nak cerita pasal blok aku nanti ke laut pulak jadinya entri ni. Cerita Felda dan blok lainkali aku share. Jadinya, dengan niat nak membantu anak peneroka mengembangkan bisnesnya, kek kali ni akan ditempah. Disebabkan adik aku suka Hello Kitty dan warna biru, aku pun tempah kek Hello Kitty warna biru. Entah macam mana agaknya kejadian kek tu aku pun tak sure. Harapnya sedap dan cantik ajelah.

Kedua, makanan. Biasa-biasa je kut. Mee goreng dan ayam goreng. Selalunya memang akan tu aje yang dimasak untuk dijamu.

Ketiga, goody bags. Isinya aku letak jelly-jelly dengan London Swiss Roll tu aje. Bajet nak agihkan kepada dalam lebih kurang 20 orang kanak-kanak (ya, BM aku teruk). Tengoklah, kalau rajin esok aku nak masukkan gula-gula sikit.

Tengoklah, ini aje yang mampu. 20 goody bags dalam bakul raga kecik ni je. Hehe. Ikut kemampuan lah kan..

Dan lagi, aku ada buat dadih. Sekarang tengah dilema. Nak masukkan dadih dalam goody bag ke nak letak je as dessert? Hm. Tengoklah esok macam mana.


Ada yang cakap, birthday tak payah sambut. Ada yang cakap, jangan berlebihan dalam buat jamuan. Heh.

Pandangan aku, kita ada banyak cara nak bersedekah. And maybe, buat jamuan makan-makan macam ni is one of many ways kita boleh praktikkan amalan bersedekah. Kalau ada rezeki lebih, kenapa tak kongsi dengan jiran-jiran kan?

Aku rasa, kitorang dah memang terdidik macam ni kut dari kecik. Alhamdulillah Allah has granted us with parents yang tak pernah lokek dalam berkongsi bila ada rezeki lebih. Betullah cakap ayah, perasaan memberi adalah suatu perasaan kepuasan yang tak boleh nak diungkap dengan kata-kata melainkan dirasa sendiri oleh sang pemberi itu sendiri. You nailed it dad!


p.s Harap-harapnya plan untuk esok menjadi. Adik tak tahu lagi ada tempah kek dan goody bags bagai. Semoga Allah merahmati mu adik sayang!

Monday, 21 April 2014

This.

Bismillah.

Assalamualaikum.

Esok sekolah. Ya, aku tau.

Tak remaja tidur awal dah tak boleh pakai dalam kamus hidup aku. Walaupun benci nak mengiyakan, yes, aku bukan lagi remaja. Aku. Dah. Masuk. Golongan. Mak-mak. Dewasa.

Sekarang masa tidur aku dah fix. Kalau pukul 9 mata tak pejam celik sebab rasa macam ada batu bergantung memang tak sah. Dah tak boleh nak stay up macam dulu-dulu kecuali kalau aku ada hal yang nak disetelkan sebelum tidur. Hm. Dah lumrah kan, menjadi dewasa. -.-

Aku nak jadi manusia berguna. HAHA. Tetiba. Tapi benar. Entah la. Aku nak make myself useful. Aku nak tinggalkan kenangan kat dunia yang fana ni. Heh. Ayat macam best je. Sebenarnya boleh je cakap aku nak berbakti pada masyarakat. Done.

Aku nak buat benda yang berguna untuk masyarakat. Pertama, nak buat dekat masyarakat terdekat. Yakni family dan jiran-jiran. Lepas tu baru la kut nak luaskan lagi skop masyarakat tu.

Heh. Angan-angan you would say. Tapi entahlah. Aku nak ada sumbangan. Aku nak buat benda yang would make my older self proud. Yang boleh buat my younger self gembira sebab kecik-kecik dulu dia tak buat benda yang tak patut yang boleh membahayakan nyawa :P
مَنِ اسْتَطَاعَ أَنْ يَنْفَعَ أَخَاهُ فَلْيَفْعَلْ
Barangsiapa yang boleh memberi manfaat kepada saudaranya, maka hendaklah ia melakukannya.’

Cita-cita memang banyak. Tapi aku tahu spesies aku. Manusia yang banyak idea-idea best tapi kurang effort nak merealisasikan. Tapi itulah, for things to change, aku kena ubah diri sendiri.

HAHA. Dah tua-tua gini baru nak sedar diri baru nak celik mata buka minda.

Hm. BETTER LATE THAN NEVER la kan.? :)

“أحب الناس إلى الله  أنفعهم للناس”
“Manusia yang paling dicintai Allah adalah yang paling bermanfaat”


Thursday, 17 April 2014

Antara benda yang aku benci.

Bismillah.

Assalamualaikum.

Aku tak tahu korang. Tapi aku suka buat kerja sendiri. Aku tak suka ada bos. HAHA. Poyo. -.-

OK. Serius. Aku suka buat kerja sendiri. Tak terlibat sangat dalam organisasi. Mungkin sebab aku tak suka bila ada manusia yang tolak kerja aku mentah-mentah. Eh semua orang pun memang akan terasa hati jugak kan bila kerja ditolak? Tapi kalau mentah-mentah bulat-bulat tak ada alasan yang kukuh tu lagi buat darah menyirap. Cis! *hunus keris

Lagi... Aku malas mintak tolong. Kau, kalau nak tolong, tolong. Kalau aku mintak tolong, tolong. Serius. Aku tak suka rejection. Rejection terus takpe lagi. Ni dah kalau aku mintak tolong, berhari-hari aku tunggu, kau tak buat jugak. Aku mintak tolong bila aku mintak tolong okeh! Kalau aku boleh buat, aku buat sendiri. Kau karang kalau aku buat kerja sendiri cakap aku ego yada yada yada. Arghhh!!! Benda yang paling aku benci adalah mintak tolong. Aku mintak tolong ok. Bukan mintak sedekah!


Nangis ah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...