Wednesday, 17 June 2015

Cuti semester yang lepas.

Bismilah.

Assalamualaikum.

Dah lama sangat tak update blog sampai rasa blog ni macam dah tak berpenghuni. Blog bersawang, banyak sayap kekatu macam rumah warden yang aku duduk baru ni lepas cuti semester 2 minggu!

Oh taknak membebel pasal sawang dan sebagainya. Nak cerita tentang cuti semester dua minggu. Alhamdulillah, sekarang ni dah mampu berkereta walaupun bukan lagi hak milik sepenuhnya sebab tak bayar habis lagi kan. In shaa Allah in 9 years or maybe even sooner! 

Jadinya, cuti baru ni kitorang balik kampung! Kampung aku kat Kota Kinabalu. Tapi NO bukan area bandar yang sibuk sepanjang hari dan malam. Kampung aku ni dah jalan on the way ke Kota Belud. Tuaran, Tenghilan, Tamparuli. Sebenarnya tak tahu mana satu kampung sebenar. Kampung bagi aku adalah tempat di mana keluarga besar akan berkumpul. Dan di mukim-mukim itulah selalunya aku dan sepupu sepapat akan berkumpul.

Dulu, kalau nak ke Kota Kinabalu dari Tawau akan mengambil masa selama 12 jam atau lebih. HAHA. Over. 10 jam je kot. Itupun naik bas. Kalau naik kereta sendiri nak singgah situ sini kenalah lebih daripada 10 jam. 10 jam tu pun tak sampai rumah aku yang kat luar bandar tu lagi. Kena lalu Lahad Datu, Sandakan dan sebaginya on the way. Kali ni, dah ada jalan belakang. Alternative road. Lalu Keningau. Lepas tu lalu Tambunan, Penampang, Inanam. Oh boleh je lalu Kimanis. Tapi sebabnya aku taknak ke bandar KK yang nauzubillah sesak, kitorang lalu Penampang dan terus ke Inanam dan terus ke Tuaran. Perjalanan tak ambil masa lama pun. 8 jam kut kalau kitorang tak singgah makan buang air kecil dan besar dan tangkap gambar hutan original. Heh. Ataupun mungkin boleh lebih awal kalau bawak lebih laju. Tapi takpayah nak laju sangat sebab jalan selekoh turun bukit dan naik bukit lepas tu kiri kanan ada hutan menghijau cantik takkan taknak dihayati, ye tak?

Cuti hari tu aku isi dengan berjalan ke sana ke mari melawat tempat yang selama ni dengar cerita kawan aje tak pernah sampai sendiri. Dan ya, finally aku dah sampai ke Tanjung Simpang Mengayau! Alhamdulillah.

Next, nak conquer Tanjung Piai, Johor pulak! In shaa Allah.

OK. Nak sambung buat fail Program Pembangunan Guru Baharu (PPGB) dan nak sah jawatan cepat-cepat.

P.s takde gambar malas nak letak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...