Thursday, 27 June 2013

240613

Bismillah.

Assalamualaikum.

Okay aku dah kat rumah. Macam selalu. Lepas penat belajar akan ada cuti barang empat dua bulan untuk senang-lenang kat rumah. Cuma kali ni lain sikit. Sebab kali ni aku dah takkan kembali ke sana lagi. Tak ada lagi beli tiket balik Kuala Lumpur lepas tu transit ke Tanjung Malim. Tak ada lagi mesej loya loya nak muntah sebab cuti sem dah habis. Is this for good? Aku tak rasa. Sebab deep inside aku masih nak belajar. Kat mana, masih belum ditentukan. Tunggu lah.

Kat rumah macam biasa. Petang-petang gitu dah start buat kuih. Selalunya dalam pukul 12 tengahmalam gitu baru lah semua benda siap. Cuma kali ni pulut panggang ibu dah tak ada pakai lidi, pakai stepler je. Itu pun dah tak dilipat-lipat macam dulu. Lagi, kuih sari ayu ibu dah besar-besar. Montel. Seringgit tiga. Kalau kecik-kecik dulu seringgit empat. Lepas tu sekarang ibu dah tambah satu spesies kuih lagi yakni kuih gelang. Subuh-subuh pukul 3 ibu dah bangun uli tepung, tunggu doh kembang, bulat-bulatkan dan buat lubang tengah-tengah lepas tu goreng dan letak dalam plastik penuh gula halus. Sambil-sambil tu panggang pulut.

Kalau aku terbangun, aku tolong lah. Kalau tak, mintak maaf ibu. T.T selalu kalau aku terbangun, aku panggang pulut lepas tu tolong ibu lubangkan kuih gelang. Lepas subuh, ibu pun pegi pasar dengan bekas penuh dengan kuih-muih. Kalau rajin, aku join. Lepak dengan ibu dan mak cik Sarinah (kawan ibu jual kuih) gelak-gelak sambil hirup udara subuh-subuh. Kalau tak, membuta. Ohh macamana entah nak kahwin macam ni.



Hmm. Gitu lah. Hidup. So, nak sambung study dulu ke macamana? Cari duit kejap lah eh.

1 comment:

miranadia said...

walaupun kita tak jumpa, kita masih boleh tahu aktiviti masing2 kan? ahha.

p/s: once i heard your background music, i smile for no reason. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...