Wednesday, 21 November 2012

Komen negatif itu bukan kritik.

Assalamualaikum.

Kadang-kadang kita rasa sangat sakit bila soalan atau kata-kata atau impian kita mendapat komen negative yang langsung tak membina.

Skeptikal. Mangli. Muntah.


Baik aku buat benda yang menggembirakan hati sendiri.
Ini bukan kerja orang bosan, ini kerja orang yang cuba lari dan masuk ke dalam dunia yang cuma ada dia sendiri.

Komen negatif dengan kritik tu tak sama kan? Komen negative menjatuhkan, kritik tu membina. Tapi terpulang pada penerima jugak kan? Huh.

10 comments:

whitecappuccino said...

cara kita menangani nya yg penting.

Acik Erna said...

assalam NV kadang2 susah nak sembunyi jugak kan

NoorVictory said...

@whitecappuccino : Betul tuh kak. Tapi penat jugak kadang-kadang. Huhu~ last-last saya buat bodoh je dengan respon-respon negatif macam tuh. Malas nak layan. Tapi dalam hati sakit. Huh

@Acik Erna : Wlaikmslm kak AE. Panggil Noor je xpe. :) betul, susah nak sembunyi. Dah memang norma bermasyarakat macam tuh kan. Huhu

Jay Ar said...

Kerana mulut manusia bukan spt mulut tempayan yg boleh ditutup, bila rasa nak cakap dia cakap tanpa peduli perasaan org......

Dinas Aldi said...

I understand, dik. Bukan tak boleh tegoq tapi cara menegoq tu penting. Cara tu. Kan.

miranadia said...


kalau kritik membina tak apa, ini yang kritik menjahanamkan. haishhhh

محمد رازيق said...

yerp. berbeza dua perkara itu. lebih mengharapkan kritik. dengan kritikan, kita mampu meningktkan mutu.

Daddy Ziyyad said...

Salam perkenalan...:)

Ya, bagi saya, ada bezanya antara komen negatif VS kritikan membina...tapi kritikan negatif memang samalah dgn komen negatif..hihihi..

ps: pertama kali saya ke blog ini..saya suka dengan hadis qudsi yg menjadi header blog ini..TQ :)

محمد رازيق said...

trima aksih cik victory singgah ke blog saya tempoh hari. moga ukhwah terus berkekalan.

mama aryan said...

kdg2 kita bukan x bole terima teguran tp cara menegur tu kena betul juga,supaya tak sakitkan hati org & tak buat org salah sangka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...