Friday, 21 September 2012

Jangan sweet sangat nanti saya susah nak pergi.

Assalamualaikum.

Hari ni nak cerita pasal sorang budak yang sweet dalam kelas boleh tak? *mengedipkan mata ulang-ulang kali

HAHAHA. Okey, hari ni lecturer datang observe. Nak ambil markah untuk praktikal. Doakan aku dapat A tau. Jadi merasa jugak dapat 4 rata! Hahaha.

Okey, here we go. Mula-mula aku masuk kelas 2R, aku rasa macam tak best je nak masuk sebab ye la, budak pandai. Apa je nak ajar. Mesti diorang dah tahu semua benda dan aku takpayah nak all out sangat ajar itu ini. Aku masuk je pastu bebudak lelaki kat sebelah tingkap depan meja guru tu bising sangat! Aku dah mati kutu fikir macamana nak suruh bebudak ni diam. Hish!

Pastu aku pernah cerita kan aku nak buat research macamana penulisan naratif pelajar boleh diasah dengan menulis jurnal? Hah, dari jurnal diorang aku boleh tau yang mula-mula aku masuk kelas diorang ingat aku ni garang macam harimau pastu comel-comel tapi takmahu senyum! HAHA :P (mintak mahap ye pemujian terhadap diri sendiri tersebut)

Tak lama pastu diorang pun jumpa the quite nice side of me(lagi pemujian terhadap diri sendiri). Hehe. Ada budak siap tulis “She never gets angry with us. Although she sometimes gets mad, it will not last long! She is a good girl.” Hamboi, aku dah jadi girl di mata diorang. Eh, eh aku bukan nak cerita semua pelajar, aku nak highlight on one student je. He is a Chinese boy. Kita bagi dia nama, Flounder. Sebab dia cute! Just like Flounder. :)
Dia dan kawan dia belikan kek masa aku birthday (warna kegemaran), pastu dia balutkan buah kering guna reben jugak in my favourite colour! Tahu tak macamana dia buat? Dia masuk bilik guru dengan muka selamba (tengok atas macam takde apa-apa) pastu PAP! ada benda jatuh atas meja aku. Aku masa tu kat meja kawan, aku tengok je dia pastu lepas dia dah jauh aku nampak ada benda kecik atas meja berbalut reben warna kegemaran. Hahaha.

Semalam waktu kena observe dengan guru pembimbing pulak aku suruh diorang tulis pasal cita-cita. Aku pun letak empat gambar orang famous kat depan. Aku pun cakap la, “hah this one is my ex-boy friend (gambar Dato’ Lee Chong Wei), this one is my best friend (gambar Dato’ Nicole David) and this one looks just like me (gambar Dato’ Siti Nurhaliza). And I bet you don’t know this one (gambar Dato’ Jimmy Choo).” Pastu aku suruh diorang tulis surat to any of those famous persons telling them about their ambitions. Semua orang tulis surat untuk empat-empat orang kat depan. Pastu tau tak Flounder aku cakap apa? “techer, you also stand in front la.” Haha. Serius aku ingat dia buat lawak pastu aku pun berdiri la kononnya kat sebelah empat gambar tu. Pastu bila tadi aku baca jurnal dia, dia letak surat dia dalam tu (teacher suruh HAHA).

“Dear Miss Noor, you are the best teacher for me. But when I grow up I don’t want to be a teacher like you. I want to be a baker. Sorry that I don’t want to be a teacher.”

Heart palpitation! Terharu! Touched! T_T

Pastu lagi, tadi dia hantar jurnal and dia tulis ini pulak.

“Teacher said her face looks like Datuk Siti Nurhaliza. Puiii! Different! Siti Nurhaliza is famous around the world but teacher Noor only famous in Sekolah XXXX. But I do hope one day she’ll be famous just like Siti Nurhaliza.”

Aku tengok semua students ni semua nak membantu aku dapat A dalam praktikal. Diorang semua nak tunjuk baik depan lecturer siap tahan diri nak keluar tandas takut lesson plan aku terganggu. Terharu! Jangan la sweet sangat, nanti saya berat hati nak tinggalkan kamu semua bulan 10 nanti. *menangis sambil mencakar dinding*

Lastly, masa ayah masuk ICU Flounder cakap “teacher if you want to teach don’t SMS la.” Waktu tu aku ajar diorang pantomime. Handphone lekat kat tangan sebab tunggu berita dari ibu. Pastu tak lama lepas tu bila semua benda dah settle, aku cakap dengan dia yang ayah masuk hospital. Budak-budak boleh faham emosi kita, kan? Bila aku susah hati, dia ni selalu je tanya-tanya. Dia selalu cakap “teacher, you don’t need to stress.” Dan aku akan senyum. Hehehehe.

Ouh, bila dia tahu pasal ayah, dia cakap “don’t worry teacher I hope your father will be healthy soon. I’ll bake you prune cake.” Sweet! (lagi)

Dan lagi (ah padahal tadi dah cakap last) dia cakap, “teacher you tak pandai buat muka marah la.” *okey, rahsia dah terbongkar. HAHAHA
p/s: You know Flounder, I’m very proud of you. Now you know how to use paragraphs and punctuation in writing your journal entries. I can see that you’re improving. Don’t worry, I will never forget you and your classmates. (insyaALLAH)

Aku ada buat entri pasal research, pasal kelas yang aku ajar, tapi aku malas sangat-sangat nak godek entri lama. Walaupun kena buat banyak kerja dan banyak tekanan emosi, sweet jugak kan jadi cikgu ni? Terima kasih ALLAH. :)

2 comments:

missha said...

Form two ke ni? hehe...

wahhh... jd cikgu disayangi tuuuu :D

tbe2 rasa mcam student tu boleh pergi jauh satu hari nani ^_^

Zaiya said...

hohoho.. bagusnya dpt komen2 sini... ahahahahahahahahahaahahahahhahaahhahahahahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...