Saturday, 20 April 2013

Bila orang puji nak balas apa?

Bismillah.

Assalamualaikum.

Aha! Aku update blog lagi. HAHA. Serius aku bukan takde kerja nak buat. Ada je. Cuma. Aku. Pandai. Curi. Masa. Kot. (ke memang selama ni pencuri masa?)

Okey, okey. Tadi ada kawan perempuan puji gambar family bahagia 9 orang kitorang semalam. Dia komen “anda semua indah”.

Ergh. Ini bab yang selalunya aku akan fail. Membalas pujian. Aku nak komen balik apa? 

Thank you? 
Alhamdulillah? 

Erghh aku rasa nak cepuk diri sendiri je. 

Ke nak aku komen “oh ya? Happy birthday!”.

Aku kena perbaiki diri. Aku kena banyak memuji. Aku kena tahu macamana nak balas pujian. Ahh ini semua sebab tipikal manusia yang cakap “poyo lah cakap Alhamdulillah lepas kena puji. Ini semua poyooooo..” Ah yang aku terpengaruh pulak dah kenapa?

Ah, lepas ni tak payah nak fikir apa orang cakap. Fikir apa yang Allah might say je. So, lepas berfikir dalam lebih kurang 9 minit aku pun balas “Alhamdulillah you too!”


Jika orang memuji kita, ALHAMDULILLAH disebut bukan kerana pujian,tetapi sebagai tanda syukur pada Ilahi yang memelihara aib kita daripada dilihat oleh orang yang memuji.

7 comments:

whitecappuccino said...

betul tu kdg bila org pujitskvreti nk jawab so ini jawapan yg baik..alhamdulillah..mana gambar tu..nak tengok!

whitecappuccino said...

gambar yg semalam tu ke noor?

NoorVictory said...

Heheh~ tak makan lagi rojaknya kak.

Ha'ah, gambar kitorang sambut birthday semalam. Susah kan bila org puji kak.. Huhu. Cam segan2 je nak balas.

~cik atin~ said...

akhirnye. jumpe pun jugak jawapan yang dicari cari selame nih. alhamdulillah

Miss SheiLa said...

Awwwww alhamdulillah.. You too! ;D

DARKNOUR said...

pujian. kalau buang p = ujian. jadi pujian itu mmg satu ujian. kalau ujian mne ada yg mudah :D
may Allah bless you, sis.

Anis Nisa said...

Alhamdulillah...:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...