Sunday, 3 June 2012

Sedia payung sebelum hujan.


Assalamualaikum. Cuma nak pesan, seblom tidur tuh (selepas berus gigi cuci muka minum susu tutup lampu) jom lah kita sama-sama baca doa tidur ngan mengucap dua kalimah syahadah. Sebabnya, simple fact, kita semua akan mati. Cuma masanya yang taktau bila-bila. Jadinya, siap sedia je la kan.

Lagi, aku nak cakap pasal tabung. Kalau sehari kita masukkan sepuluh sen, seratus hari dah berapa? (HAHA aku taktau berapa pastu macam malas nak kira hoho) Sekarang bayangkan pulak tabung kita yang pelbagai bentuk tuh adalah tabung pahala. Satu hari satu amal baik kita buat (tak kira lah senyum ke, tolong cikgu angkat buku ke, bagi nasihat kat kawan ke, buat makbapak happy ke, potong kuku hari Jumaat ke, puasa Isnin Khamis ke) lama-lama pahala yang sikit-sikit tu akan jadi banyak. Tapi kan, semua kena ikhlas kerana Allah S.W.T tau.

Oleh itu, jom start menabung dari sekarang dan jom jangan tinggalkan mengucap seblom tidur!
Selamat malam salam ukhwah semoga mimpi yang indah-indah! ;D

4 comments:

Deru Ombak said...

Menabung?
Ye ye..
Menabung ibadah juga.

Jangan lupa bersedekah, singgit sehari pun xpe, janji ikhlas kerana Allah.

Mengucap sebelum tdo?. Satu amalan yang murni.Dan jgn lupa maafkan kesilapan sesiapa saja pada kita. Dibuatnya padam dlm tido, jenuh pulak mereka cari kita di sana nanti.

Bakal guru? Alhamdulillah. Lahir seorang lagi pendidik anak bangsa. Sanggup di hantar ke pendalaman?

NoorVictory said...

Betul tuh kak Ya. Xmau la ada kaki org trsangkut nak masuk syurga sbb kita. Huhuhuhu~

InsyaAllah bakal jadi pendidik. Heee~ sy pun tggal di kawasan luar bndar kak Ya. InsyaAllah ke mana pun sy dihantar, sy terima. Papa pun dah hari2 doa supaya sy dihantar masuk pedalaman. Papa ckp biar anak pmpuan dia nih belajar sket dari hidup. Jgn mnja sgt..;P hehehe

~kamilah~ said...

hehe..menabung ni best..nanti tak sedar..dah penuh tabung..happy masa kira smula nanti duit yang ada..
syaratnya..kenelah masukkan selalu dlm tabung secara istiqamah :-p

NoorVictory said...

Betul tuh! Heee~ semoga kita semua istiqomah dlm menabung utk masa depan yg abadi.. heeee ;P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...