Monday, 23 April 2012

I’ve eventually come to my sense.


I’ve eventually come to my sense. True story. InsyaAllah hingga hujung nyawa.

Sebenarnya aku ada jugak rasa nak fight back. Bagitau dia sebab musabab kenapa dia tak boleh putuskan aku. HAHA. Lots and lots of reasons. Tapi, lepas fikir-fikir dua tiga ribu kali, aku pun cakap dengan diri sendiri “Noor, kau usaha macamana pun kalau Tuhan cakap dia bukan kau punya kau takkan dapat punya.” Betul Allah ada berfirman Allah takkan ubah nasib kita kalau kita tak ubah nasib kita sendiri. Tapi Allah jugak cakap perancangan Allah itulah yang terbaik. Jadi, maka jadilah. In the end, apa yang Allah bagi, itulah yang terbaik. Allah loves us in many ways. Ada Allah bagi, ada Allah tak bagi. Ada nasib baik, ada nasib tak baik.

Jadinya, apa yang terjadi pada kita semuanya ketentuan Allah. Yang baik dan yang buruk itu datangnya dari Allah. Kedua-duanya boleh mendekatkan diri kita dengan Allah. Tak percaya? Kita boleh selusuri kisah Sumayyah. Nasib baikkah yang menimpa Sumayyah di dunia? Tapi makin jauhkah Sumayyah dari Allah? Jadi, mengapa kita yang baru diduga dengan dugaan yang kecil-kecil seperti putus cinta, gagal exam, jatuh sakit, kehilangan orang tersayang ini cepat melatah? Sebenarnya kita lebih bernasib baik. Allah uji sebab Allah sayang. Allah uji agar kita lebih dekat dengan Allah.
Kawan baik cakap, kita yang decide jadi kita kenalah bertanggungjawab atas pilihan kita. Aku yang decide untuk jatuh cinta. Cinta itu sepatutnya memang takde syarat. Aku cinta kau kau kena cinta aku balik itu silap besar di sisi undang-undang. Jadi sekarang aku kena tanggung akibat dari keputusan aku untuk terjun dalam percintaan empat tahun lepas. Aku akan bertanggungjawab sepenuhnya atas keputusanku.

*Bercakap tanpa dalil nas al-Quran. Huhu. Will improve this entry later.*

12 comments:

Karukord Jagau's said...

satu ayat yang saya suka kat situ "aku cinta kau...kau kena cinta aku balik" huhuhuu

NoorVictory said...

HAHAHA. Pegi la cakap macam tuh.. Give it a try! Hee

Nisa said...

This is an amazing entry I've ever read. Awesome words - nicely put. Looking forward to reading more!

NoorVictory said...

Yours too! Will be your loyal follower from now on! ;P HAHA

Nisa said...

OMG YES, me too! I fall in love with your blog, it is an interesting read and you have a great talent with words too (that's the type of blogger I'm looking for). InshaAllah, I will make sure I check back regularly.

I don't have a bloglist, but do you happen to have a 125x125 banner, so that I can link you out on my blog?

NoorVictory said...

Nothing to be impressed with. Hee. I'm just a girl trying to build her confidence and mending her broken heart through words so that they can heal others too. Hee. I've followed you already. Your blog is awesome. With your words and the design is stunningly sophisticated! =)

Huhu. I'm not so good with techno. Don't know how to make banner. =(

Nisa said...

WHY, THANK YOU! ♥

It's okay. I will make a banner for you, later this week inshaAllah. I still have another banner to be made, but work load has keeping me busy.

NoorVictory said...

Wow! That is soooo beyond nice! Heeee. Thank you! ;D

1 question : Are you still studying? If so, where? (2 questions actually HAHA)

Nisa said...

LoL, you can always ask me questions.

I graduated last year with a BSc. in Microbiology, and now I am a full-time research assistant at Department of Biomedical in UKM Kuala Lumpur.

You're probably younger than me :]

NoorVictory said...

Ouh, so you're in UKM. Got lots of friends there! But they'll be graduating this year. Hee..

Probably, and probably not. I'll be 23 soon. ;)

Nisa said...

Which UKM are they attending? UKM KL, UKM Cheras or UKM Bangi?

You post a lot! Will read your entries later tonight :]

NoorVictory said...

UKM Bangi. Hee~ you?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...